Dit is waarom je kiest voor macadamia noten

OpslaanOpgeslagenVerwijderd 0
Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0

Dat noten gezond zijn, weten we tegenwoordig allemaal wel. Ze zijn de perfecte vervanging van hartige, knapperige snacks. Maar wat maakt noten precies gezond? Dat is voor velen vaak nog een onbeantwoorde vraag. Daarom leer je in dit artikel waarom macadamia noten gezond zijn en waarom je dus gezond kunt kiezen voor deze lekkere noot.

Gezonde voedingswaarde

Allereerst kun je kijken naar de voedingswaarde van macadamia noten. Macadamia noten bevatten meer dan 60 gram onverzadigde vetten per 100 gram. Meer dan 3/5e van de noot bestaat dus uit onverzadigde vetten. Daarnaast bevatten ze 7,8 gram eiwitten en 8 gram vezels. Samen vormen zij dus meer dan 1/5e van de noot. Dat betekent dat 4/5e van de noot bestaat uit enkel gezonde voedingsstoffen. Maar wat doen deze voedingsstoffen?

Onverzadigde vetten

Veel mensen hebben nog een negatief gevoel bij het woord ‘vet’. Onverzadigde vetten zijn echter ‘gezonde vetten’. Dit komt doordat ze relatief ‘leeg’ zijn, vandaar ook de term onverzadigd. Doordat ze bijna leeg zijn, dragen ze enorm bij aan het vervoeren en verwerken van vitamines die in vet oplossen. Dit zijn bijvoorbeeld de vitamines A, D, E en K. Daarnaast leveren onverzadigde vetten langdurige energie, waardoor je minder crashed na het eten van macadamia noten.

Eiwitten

Eiwitten helpen bij het opbouwen en repareren van allerlei soorten weefsels. Hoewel veel mensen eiwitten eten om hun spierweefsel te versterken, dragen ze ook bij aan het herstel van je huid, nagels, haar en botten. Ze transporteren belangrijke stoffen en slaan deze op. Daarnaast zijn eiwitten een belangrijke onderdeel van bijvoorbeeld antilichamen die jouw lichaam beschermen tegen ziektes.

Vezels

Vezels nemen water op en zijn een voedselbron voor bacteriën in je darmen. Hierdoor dragen ze sterk bij aan het behouden van een gezonde darmflora. Ook vertragen ze de opname van suiker in je bloed, waardoor je wederom minder snel crashed na het eten van macadamianoten. Ook zorgen de vezels voor een extra verzadigd gevoel, waardoor je minder snel behoefte hebt om weer te eten.

Belangrijke vitaminen

Vitamines zijn erg belangrijk voor het lichaam. Niet voor niks leer je op jonge leeftijd al dat je fruit en groenten moet eten, zodat je lichaam voldoende vitamines binnenkrijgt. In macadamia noten zitten vitamine B1 en B2. Er zit meer dan een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1 in 100 gram macadamia noten. Waarvoor zijn deze twee vitamines echter belangrijk?

Vitamine B1

Deze vitamine helpt bij het verwerken van koolhydraten, waardoor jouw lichaam hier de nodige energie uit kan halen. Ook is deze vitamine, die ook wel Thiamine wordt genoemd, essentieel om je neurotransmitters werkzaam te houden. Deze transmitters zorgen ervoor dat jouw brein belangrijke signalen tot zich krijgt, waardoor je goed kunt blijven functioneren. Daarnaast werkt het als antioxidant die onstabiele moleculen in je lichaam afweert.

Vitamine B2

Vitamine B2 werkt net als vitamine B1 mee aan de energieverwerking in je lichaam. Ook is het een antioxidant en helpt het met de neurotransmitters. Daarnaast zorgt het voor een gezonde huid en een gezond gezichtsvermogen.

Essentiële mineralen

Macadamia noten bevatten een hoop essentiële mineralen. Alle mineralen zijn in de noot aanwezig, maar sommigen vallen erg op. Zo bevat 100 gram macadamia noten meer dan 63% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koper. Ook zit er voor meer dan 33% van de ADH in de noten aan magnesium en fosfor. Ook bevatten ze een hoop ijzer, bijna een kwart van wat je op een dag nodig hebt.

Koper

Koper draagt bij aan het vormen van bindweefsel. Bindweefsel is erg belangrijk voor een goede werking van je pezen, huid en bloedvaten. Het draagt ook als antioxidant bij aan het immuunsysteem van je lichaam. Het transporteert ijzer in je lichaam en onderhoud de buitenkant van zenuwvezels.

Magnesium

Magnesium zorgt voor een goede balans in je suikerspiegel. Daarnaast ondersteunt het andere vitale functies in je lichaam, zoals het behouden van een gezond zenuwstelsel, het ontspannen en samentrekken van je spieren en het bevordert de dichtheid van je botten.

Fosfor

Fosfor draagt net als koper en magnesium bij aan allerlei essentiële systemen in je lichaam. Daarnaast zorgt het voor het behoud van de juiste pH-waarde in je lichaam en reguleert het de nierfunctie, waardoor afvalstoffen goed gefilterd worden door je nieren.

Ijzer

Ijzer zorgt voor het zuurstoftransport door je bloed en de rest van je lichaam. Ook is het betrokken bij de ontwikkeling van je zenuwen en neurotransmitters. Het is een essentieel mineraal bij het verwerken van voedingsstoffen. Dankzij ijzer neemt jouw lichaam voedingsstoffen zo goed mogelijk op.

Genieten van macadamia noten

Alle voedingswaarden die hier besproken zijn, zijn aanwezig in ongebrande, rauwe macadamia noten. Nu je weet waarom macadamia noten gezond zijn, kun je ervoor kiezen om ze toe te voegen aan je dieet. Let hierbij wel goed op dat er wordt aangeraden om maximaal 255 gram of een handje noten per dag te eten, zodat de nadelen niet groter worden dan de voordelen van de noten. Geniet van je lekkere, nieuwe snack!

smaakatelierzoetenzout.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken