Kruiden en specerijen tips voor beginners

OpslaanOpgeslagenVerwijderd 0
Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0

Weet je niet zeker wat het verschil is tussen kruidnagel en nootmuskaat specerijen? Wil je weten welke specerijen in garam masala zitten? We hebben de ultieme naslaggids samengesteld, gevuld met een wereldwijde lijst van specerijen, van de basics tot de moeilijk te vinden. Klaar om te gaan koken?

Klik op een specerij uit de lijst hieronder voor receptideeën, kooktips, technieken en meer! Maar eerst nemen we het van het begin af aan.

Is je kruidenla uit de hand gelopen met willekeurige flesjes, zakjes, en doosjes kruiden die door elkaar geklemd zitten? Hier is een gids over hoe je kunt inventariseren wat je hebt, kunt uitzoeken wat je moet bewaren of weggooien, en hoe je je specerijen georganiseerd kunt krijgen.

  1. Gooi je oude specerijen weg

In tegenstelling tot vers voedsel bederven of worden specerijen niet echt slecht. Maar ze verliezen wel smaak en potentie na verloop van tijd. Oude specerijen brengen je koken niet goed op smaak en kunnen bijdragen tot muskusachtige, vreemde smaken in je gerechten.

Weet je niet zeker hoe lang je die Indiase specerijen al hebt en kun je geen houdbaarheidsdatum vinden? Gebruik je zintuigen.  Maximale smaak = aroma + bewaren + kleur.

De reuktest: Strooi de specerij of het kruid in je hand. Is het aroma zwak? Is de smaak duidelijk aanwezig? Zo niet, dan is het tijd om te vervangen.

De kleurentest: Is de kleur van je kruid of specerij levendig? Als hij verbleekt is, is de kans groot dat de smaak dat ook is.

Bewaar kruiden en specerijen in goed afgesloten potjes en houd ze uit de buurt van hitte, vocht en direct zonlicht. Doe de deksels van flesjes onmiddellijk na gebruik weer goed dicht. Hier zijn de voorgestelde houdbaarheidsdata van elke kruidencategorie:

Gemalen specerijen en mengsels (nootmuskaat, kaneel, kurkuma): 4 tot 8 maanden

Kruiden (basilicum, oregano, peterselie): 1 tot 2 jaar

Hele specerijen (kruidnagels, peperkorrels, kaneelstokjes): 4 jaar

Zaden: 4 jaar (behalve maanzaad en sesamzaad, die na 2 jaar weggegooid moeten worden)

Extracten: 4 jaar (behalve vanille, die eeuwig houdbaar is)

  1. Opruimen en consolideren

Als je de oude specerijen weggooit, zet dan ook de flessen apart die je eventueel wilt bewaren. Afhankelijk van je kookstijl wil je ze misschien binnen handbereik bewaren zodat je naar behoefte kunt bijvullen. Welke specerijen gebruik je regelmatig? Welke specerijen gebruik je alleen bij bepaalde gelegenheden?

Tip: Kruiden en Specerijen Kopen | Natural Spices

Essentiële specerijen

Koriander – Komijnzaadjes zijn nootachtig en worden meestal toegevoegd aan kruidenmengsels. Vaak geroosterd voor ze gemalen worden, toe te voegen aan vleeswrijven, curry’s, broden.

Steranijs – Probeer vers gemalen steranijs toe te voegen aan gebakken gerechten, soepen en stoofschotels – het past even goed bij rood vlees en eend als bij gegrild fruit, appeltaarten of muffins.

Gerookte paprika – De beste manier om een maximale smaak uit deze gerookte paprika’s te krijgen is ze voor gebruik in olie te verhitten. We zijn er dol op in deviled eggs, aardappelsalade, geroosterde aardappelen, en vleesstoofpotjes.

Kurkuma poeder – Geeft een rijke, houtachtige smaak aan Indiase curry’s, linzenstoofpotjes, rijst en groenten zoals uien en tomaten. We voegen ook graag kurkuma poeder toe aan smoothies, sauzen en baksels.

Piment – Pimentbessen weerspiegelen hun naam, met smaken van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, en zwarte peperkorrels. De complexe zoetheid maakt pimentbessen veelzijdig in zowel zoete als hartige gerechten – voeg gemalen piment toe aan Jamaicaanse jerk rubs en stoofschotels tot kruidige taarten, koekjes, en gegrild fruit.

Nootmuskaat – Nootmuskaat is in de VS een klassiek bakkruid, maar kan ook vers geraspt worden in roomsauzen, vla, eierpunch, slagroom, geroosterde groentegerechten, gestoofde groenten, of gemalen nootmuskaat infuseren in humeurige specerijen, thee of koffie.

Gember – Gemberwortel heeft een scherpzoete, warme smaak die overal ter wereld gevraagd wordt in zowel zoete als hartige recepten. We malen onze gemberwortel wekelijks in kleine batches, voor de ultieme frisse smaak en het zoete, citroenachtige aroma.

Komijn – We vinden dat komijn in de VS vreselijk onderschat wordt. Komijnzaad is een essentieel ingrediënt in de Indiase keuken, vaak in zijn geheel geroosterd in olie voor het malen, voor een nootachtige geroosterde smaak, en toegevoegd aan mengsels als garam masala en tandoori masala of in zijn geheel toegevoegd aan zwarte bonen- of wortelsoepen.

Kardemom – We zijn dol op de delicate, gemberachtige, zoete smaak van groene kardemom in snoepjes en koffie en betrekken deze organische groene gemalen kardemomzaadjes van een Guatemalteekse coöperatie.

Knoflook – gegranuleerde knoflook is bijtender & sterker dan zijn verse tegenhanger (1/4 tl. = 1 teentje verse knoflook) en is perfect voor langzaam gegaarde gerechten zoals stoofschotels, curry’s, zwartgeblakerde gerechten, en rubs.

Kaneel – Vietnamese kaneel is wereldwijd bekend om zijn hoge oliegehalte en sterke, kruidige smaak. In de VS vooral bekend als een perfecte aanvulling op gebakken waar zoals appeltaart, cakes, muffins en kaneelbroodjes, maar we zijn ook dol op deze kaneel in combinatie met chilipepers. Of infuseer in je ochtendkoffie of voeg toe aan geroosterde pompoen- en pompoensoep.

Kruidnagels – Kruidnagels van hoge kwaliteit hebben hoge concentraties olie. In de VS worden kruidnagels meestal in bakkruiden gebruikt, maar in Noord Afrika zijn gemalen kruidnagels populair in rijst- en vleesgerechten en passen ze goed in bbq sauzen en geroosterde groenten.

smaakatelierzoetenzout.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken